Dieta przy przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc

cos
Dieta przy przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc
8 4.9

W leczeniu wielu schorzeń bardzo ważna jest odpowiednia dieta. Także dieta na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (w skrócie: POCHP), powinna być w odpowiedni sposób skonfigurowana. W ten sposób można ograniczyć rozwój choroby i zapewnić sobie odpowiednie samopoczucie. Chodzi tutaj nie tylko o wdrożenie określonych zasad odżywania się, ale także o zadbanie o spożywanie odpowiednich produktów.

Unikanie przejadania się

Przy POCHP należy unikać przejadania się. Efektem spożycia zbyt obfitego posiłku może być bowiem ucisk na przeponie, co utrudnia oddychanie. Osoby chore na POCHP powinny spożywać większą ilość posiłków, ale w mniejszych porcjach. Oprócz tego, ostatni posiłek przy takim schorzeniu nie może być spożywany tuż przed snem, gdyż w ten sposób osoba chora na POCHP może dostać duszności związanych z utrudnieniem pracy przepony w pozycji leżącej.

Co warto jeść przy POCHP?

Przy POCHP warto jest spożywać posiłki bogate w tłuszcze, a ograniczyć spożycie posiłków bogatych w węglowodany oraz w białko. Wynika to z faktu iż do spalenia tłuszczu potrzeba znacznie mniej tlenu. W ten sposób w jelitach nie gromadzą się gazy w nadmiernej ilości, które mogłyby zaszkodzić osobie cierpiącej na POCHP.

POCHP, a błonnik

Dieta na POCHP powinna być bogata w błonnik. Ułatwia on przechodzenie pokarmu przez jelita, regulując pracę układu pokarmowego. Osoba chora na POCHP unika więc w ten sposób nieprzyjemnych i groźnych dla jej zdrowia wzdęć czy zaparć, kiedy to swoją pracę musi wykonać także przeciążony chorobą układ oddechowy. Bogatym źródłem błonnika są przede wszystkim warzywa i owoce, ale także kasza, ryż oraz pełnoziarniste pieczywo.

Duża rola produktów mlecznych

Bardzo ważne przy POCHP jest uzupełnienie wapnia ze względu na zwiększenie podatności kości na złamania przy stosowaniu określonych środków farmakologicznych. Dieta przy POCHP powinna być zatem także bogata w mleko i przetwory mleczne, takie jak m.in. żółty ser, sery pleśniowe, twarożki. Powinno się jednocześnie wyeliminować z diety w jak największej mierze produkty wzdymające, takie jak: napoje gazowane, groch, fasola czy kapusta.

POCHP, a sól i kofeina

Wśród produktów szczególnie niepożądanych przy POCHP znajdują się produkty bogate w sól, która zatrzymuje wodę w organizmie, co może powodować utrudnienia w oddychaniu. Sól występuje w dużej ilości np. w daniach gotowych, w kostkach rosołowych, w sosie sojowym, ale także w wędlinach czy w płatkach zbożowych. Również dostarczana organizmowi w zbyt dużych ilościach kofeina może zwiększać negatywne symptomy POCHP. Ograniczenie kawy, herbaty, napojów energetycznych oraz czekolady i kakao przynosi bardzo często pozytywne efekty, jeśli chodzi o leczenie POCHP.

Płyny, a POCHP

Niezwykle istotne dla osoby cierpiącej na POCHP jest spożywanie odpowiedniej ilości płynów. Już 2 litry płynów dziennie znacznie ułatwiają odkrztuszanie. Wynika to z faktu, iż płyny w odpowiedniej ilości rozrzedzają wydzielinę, która gromadzi się w płucach. Najlepiej sprawdza się w takiej sytuacji wysokomineralizowana woda niegazowana.

2 Comments

  1. Ezra

    Najczęściej to wszystko jest ze sobą połączone. Przy przewlekłej chorobie obturacyjnej płuc, warto po prostu jeść zdrowo. Ale dieta przy POCHP jest najczęściej taka, jak u każdego palacza – nikt się specjalnie nią nie przejmuje. Dlatego ważne jest uświadomić sobie, że ogromne znaczenie w leczeniu POCHP ma to co się je i na pewno nie pozostaje to bez znaczenia.

  2. Zefirek

    Gdzie nie czytam o jakiejś chorobie, to zawsze sól jest wymieniana jako jedna z wielu trucizn. A tymczasem z roku na rok coraz częściej ją gdzieniegdzie dodają. Takie schorzenia jak przewlekła obturacyjna choroba płuc tylko potwierdzają, że lepiej w ogóle soli nie jeść i widzę, że coraz łatwiej mi się do tego przyzwyczaić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *